Zielenina
- Monika Wiśniewska-Zemełka
- 16 gru 2021
- 1 minut(y) czytania
Same pyszności z naszego ogródka ziołowego: rukola, cząber, hyzop, lubczyk, arcydzięgiel, nasturcja, szczypiorek, natka, tymianek i cebulka.
Część z tych roślin jest wieloletnia: cząber (górski! bo ogrodowy jest jednoroczny), hyzop, lubczyk, arcydzięgiel, szczypiorek i tymianek. Warto więc dać im dobrze przemyślane miejsce w ogrodzie, odpowiednie podłoże, a potem już tylko czerpać korzyści. Pracy jest przy nich naprawdę niewiele. U mnie rosną obok siebie, na stanowisku słonecznym i suchym.
Pozostałe: rukola, nasturcja, natka i cebula są jednoroczne i co sezon można je wysiewać tam, gdzie nam (i im!) akurat pasuje. Ja staram się trzymać podziału na ogród "jadalny" i ozdobny. Wyjątek robię dla nasturcji i pysznogłówki.
O kwiaty nasturcji walczę ze ślimakami. Im więcej jej wysieję, tym większa szansa, ze coś uda mi się zebrać. Przesmaczna sprawa te kwiaty. Pomarańczowe smakują (i pachną) inaczej niż żółte. Są ostrzejsze i bardziej wytrawne, podczas gdy żółte są ostro-słodkie. Liście też są jadalne.
----------------------
Comments