top of page

Pieprzyca siewna

  • Zdjęcie autora: Monika Wiśniewska-Zemełka
    Monika Wiśniewska-Zemełka
  • 27 sty 2022
  • 1 minut(y) czytania

🤔🧐🤨

...czyli rzeżucha.

💚

Zielenina dostępna o każdej porze roku, o minimalnych wymaganiach uprawowych, gotowa do jedzenia już w tydzień po wysiewie. Zawiera witaminy i mikroelementy, których o tej porze roku najbardziej nam brakuje.

💚

Do uprawy wystarczy głębsza salaterka wyłożona ręcznikami papierowymi i nic więcej. Kiedyś nasiona wysypywałam wprost z opakowania na namoczony papier. O wiele lepiej jest wcześniej zalać nasiona wodą i poczekać do utworzenia "galarety". Taką galaretę rozprowadzam na wilgotnym podkładzie papierowym i cały czas utrzymuję w wilgoci. Po ukorzenieniu się, przepłukuję rzeżuchę pod bieżącą wodą, nadmiar wody wylewam. Dzięki temu brązowe łupinki nasion zostają przy podstawie siewki i nie tworzą twardej "czapy" na liściach.

🍽️😋💚

-----------------

#rzeżucha #zielonafaza #zielonafazaogrody #naparapecie #uprawawdomu #pieprzyca #mikroliście #kiełki #witaminy #przedwiośnie #zielenina #ogrodnikwdomu

 
 
 

Comments


Blog

bottom of page