Pieprzyca siewna
- Monika Wiśniewska-Zemełka
- 27 sty 2022
- 1 minut(y) czytania
🤔🧐🤨
...czyli rzeżucha.
💚
Zielenina dostępna o każdej porze roku, o minimalnych wymaganiach uprawowych, gotowa do jedzenia już w tydzień po wysiewie. Zawiera witaminy i mikroelementy, których o tej porze roku najbardziej nam brakuje.
💚
Do uprawy wystarczy głębsza salaterka wyłożona ręcznikami papierowymi i nic więcej. Kiedyś nasiona wysypywałam wprost z opakowania na namoczony papier. O wiele lepiej jest wcześniej zalać nasiona wodą i poczekać do utworzenia "galarety". Taką galaretę rozprowadzam na wilgotnym podkładzie papierowym i cały czas utrzymuję w wilgoci. Po ukorzenieniu się, przepłukuję rzeżuchę pod bieżącą wodą, nadmiar wody wylewam. Dzięki temu brązowe łupinki nasion zostają przy podstawie siewki i nie tworzą twardej "czapy" na liściach.
🍽️😋💚
-----------------
#rzeżucha #zielonafaza #zielonafazaogrody #naparapecie #uprawawdomu #pieprzyca #mikroliście #kiełki #witaminy #przedwiośnie #zielenina #ogrodnikwdomu
Comments