top of page

Ogławianie czosnku

  • Zdjęcie autora: Monika Wiśniewska-Zemełka
    Monika Wiśniewska-Zemełka
  • 16 gru 2021
  • 1 minut(y) czytania

Czosnek zimowy: czas na ogławianie (mniej-więcej druga połowa czerwca). Kwiatostany ucinamy lub wyłamujemy po to, by roślina skierowała energię w tworzenie podziemnej główki zamiast w tworzenie kwiatu. W przeciwny wypadku główka i ząbki będą mniejsze. No chyba że zależy nam na cebulkach przybyszowych na dalsze rozmnażanie, wtedy kwiatostan trzeba zostawić. Po wycięciu kwiatostanu czekamy aż liście zaczną usychać. Kiedy uschną już do połowy - bierzemy się za wykopywanie główek. A co zrobić z wyciętymi kwiatostanami? Kilka patentów: - szybki wywar do oprysków lub gnojówka do nawożenia - konsumpcja na świeżo (wsiekać do sałatki lub twarożku)

- posiekane poddusić na maśle - kiszonka (u mnie z marchewką, chrzanem i przyprawami)

- zamrozić pojedynczo i zimą dodawać do gotowania zup lub sosów

Moje czosnki rosną wzdłuż grządek truskawek. Działają grzybobójczo - chronią truskawki przed szarą pleśnią. Główki rosną głęboko, za to truskawki mają bardzo płytki system korzeniowy. Nie przeszkadzają sobie. ------------------------------- #zielonafazaogrody #zielonafaza #czosnek #allium #alliumsativum #ogrodnik #uprawawarzyw #warzywa #własnewarzywa #ogródnaturalny #ekouprawa #ekowarzywnik #permakultura #ogródwarzywny #uprawawspółrzędna

 
 
 

Comments


Blog

bottom of page