Borówka brusznica
- Monika Wiśniewska-Zemełka
- 17 gru 2021
- 1 minut(y) czytania
Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) to niewielka, zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych. A jeśli wrzosowate, to już wiadomo jakie stanowisko lubi: kwaśna, przepuszczalna gleba, miejsce lekko osłonięte, ani bagno ani susza. Młode można mocno wyściółkować korą (zakwaszenie, utrzymanie lekkiej wilgoci). Jest mrozoodporna, długowieczna, odporna na choroby. Można ją przycinać co roku, a można też co 10 lat. Nie jest zbyt wymagająca.
Owoce są jak najbardziej jadalne. Na surowo są cierpkie. Za to nadają się do przerobienia na galaretki, konfitury, sosy np. do dziczyzny (sos cumberland!). Można też zostawić na krzaczku dla zwierzaków na zimę.
Liście to ponoć świetny surowiec zielarski. Nie próbowałam, dla mnie każdy zimozielony liść to świetny wypełniacz ogrodu późną jesienią kiedy jest szaro-buro i plucha.
Wiosną ozdabiamy gałązkami borówki brusznicy wielkanocne koszyki i stół (w przeciwieństwie do bukszpanu - nie są trujące).
----------------
Comments